DIY - Halkast

Veel vragen die ik krijg over de inrichting van ons huis, gaan over de hal. Onder andere de schoenenkast is favoriet. Vandaar dat ik het tijd vond om die DIY eens goed uit te lichten. Ik zal ook gelijk benoemen waar we alles qua accessoires vandaan hebben.

Toen wij hier net kwamen wonen, hadden we een dichte voordeur en een dichte haldeur. Alles wat dus in de hal stond zag je eigenlijk niet behalve als je de hal in moest om naar buiten of binnen te gaan. Toen we onze industriële deur kregen in de woonkamer, werd ons al snel duidelijk dat er iets moest gebeuren aan de hal. Schoenen lagen overal, de kapstok had niet voldoende haakjes, en ga zo maar door. Inspiratie haal ik vaak van Pinterest en Instagram, zo nu dus ook. Ik vond een gave IKEA-hack met de Trones schoenenkast. We kozen de zwarte variant en dit was een volledige rationele keuze, want vonden wij: er moeten schoenen in, dus de kans dat de witte versie onder de modder/vegen etc zou komen was best reëel. Vandaar dus dat we de zwarte variant gekozen hebben. 

Ik koos er 6, waarvan dus 3 rijen van 2 boven elkaar. Er is nog ruimte voor een uitbreiding van 2 boven elkaar, maar voor nu hebben we dat nog niet nodig. Heel eenvoudig zijn de kastjes op te hangen, ze hangen namelijk maar op 2 schroeven per kastje. Aftekenen, boren, plug erin, schroef erin en ophangen. Easy peasy! Vervolgens moest er een keus gemaakt worden wat voor soort materiaal plank we erop wilden hebben. Ik kocht eerst een MDF-plank met een print erop. Vonden we niets, dus toen kozen we voor een eikenhouten plank, wel zo mooi en aansluitend met de andere houttinten die we in huis hebben.

Ik was een weekend naar Friesland, en toen ik terugkwam had manlief de plank al vastgezet... met lijm! Dat was dus niet mijn bedoeling, want ik wilde wat ruimte tussen de plank en het kastje zodat je een soort ruimte over had om rommeltjes te verstoppen (én de schoentjes van Finn, nu die nog zo lekker klein zijn). Helaas pindakaas dus voor mij, lijm is lijm... Mocht ie er ooit toch vanaf vallen, dan ga ik hem wel gewoon op dragers zetten, want ik mis echt de ruimte onder het plankje voor bijvoorbeeld sleutels.

En dan de styling! Ik kocht bij Xenos een prachtige ronde spiegel met zwarte metalen rand. Ontzettend zwaar (haal hem niet als je nog veel andere dingen ook moet halen tijdens je shopsessie! Gratis tip van Flip ;)), maar erg mooi. Het is een echte eyecatcher als je binnenkomt of naar de hal kijkt vanuit de woonkamer. Daarnaast heb ik een zwart metalen rekje gehangen om foto's op te hangen. Ik heb een abonnement op Klikkie, een app waarmee je iedere maand je 10 mooiste foto's van die maand toegestuurd krijgt (wil je ook een gratis maand? Gebruik dan deze link ). Zodra ik weer nieuwe foto's binnen heb, gaan de anderen in het plakboek en komen de nieuwe op het rekje. Zo heb ik aan het einde van het jaar gelijk een jaaroverzicht die ik dan zo in het fotoboek kan plakken, ideaal toch?! En dan nog het groen... ook in de hal hoort zeker een plantje (of meer) thuis. Dit wisselt bij ons nogal, nu staat er een kleine Alocasia Zebrina en een Snsevieri Fernwood Punk, beide in een metalen zwart potje dat ik scoorde bij de Action.

Last but zeker not least - de vloer! Vaak krijg ik de vraag of wij Portugese tegels hebben liggen. Maar... het is gewoon parket met een tegelprint. Supermakkelijk schoon te houden en beschadigd ook niet. Ik kan je helaas niet vertellen waar die van ons vandaan komt, want de vorige bewoners hadden dit al gelegd. Neemt niet weg dat we er absoluut fan van zijn.